Over Ingrid

coaching hond en baasIngrid is al jarenlang actief achter de schermen wat betreft hondeneigenaren begeleiden en advies geven op het moment dat ze ergens tegenaan lopen. Haar missie is mensen laten ontdekken hoe ze samen met hun hond kunnen werken aan een betere relatie op basis van veiligheid, vertrouwen en verbinding.

Ze heeft van kinds af aan honden gehad en al snel bleek dat ze een natuurlijk talent had om met elke hond samen te werken, te zien wat er aan de hand was en op de juiste manier met de hond om te gaan, zodat de hond haar volgde, vertrouwde en graag bij haar wilde zijn.

Ze heeft de opleiding Kynologisch gedragstherapeut gevolgd en ging naast haar baan mensen en honden helpen en begeleiden.
Na zelf een hond te hebben gehad die zwaar getraumatiseerd was wegens een heftige aanval van een andere hond op de leeftijd van 7 maanden, is ze zich gaan specialiseren in angst, emoties en daaruit voortvloeiend gedrag. En toen ze er 2 jaar later een berghond bij kreeg die nog zeer dicht bij de natuur stond en zij zelf in een stressvolle periode zat, ging ze ervaren hoe enorm veel invloed wij zelf als baas hebben op het gedrag en welzijn van de hond.

Ze bemerkte hoe groot de impact van angst en stress op honden is. En dat we ons vaak nog te weinig bewust zijn van de subtiele signalen die de hond hierin laat zien, de gemoedstoestand waarin hij zich bevindt. En hoe belangrijk een gevoel van veiligheid voor je hond is.

Naast de opleiding voor kynologische gedragstherapie heeft ze in 2013 een opleiding Integrated Persoonlijk Coach gevolgd, om zichzelf nog meer te bekwamen op het gebied van begeleiding en ondersteuning.
Aangezien ze in die tijd nog een leuke en fijne baan in loondienst had, werd de stap naar ondernemerschap nog niet gemaakt. Totdat van alle kanten begon te kriebelen dat ze andere honden en de eigenaren nog meer wilde helpen, omdat wat ze toepaste met haar techniek bij iedere hond en eigenaar feilloos werkte en blijvend resultaat liet zien. Zeker na de komst van twee zwerfhonden uit het buitenland, honden die ieder een andere vorm van angst hadden, een trauma hadden, en direct vanuit nature op deze techniek reageerden, het direct oppakten en na een maand al volledig andere honden waren en na vier maanden evenwichtige en ontspannen honden zijn die vanuit vertrouwen en veiligheid graag luisteren!

Deze adoptiehonden uit het buitenland zijn vaak honden die heel dankbaar zijn om een liefdevol huis te krijgen, maar soms ook een rugzakje uit het verleden bij zich kunnen dragen. En ook al leven honden in het hier en nu, een eerder opgelopen trauma kan bij deze honden omhoog komen in situaties die wij niet kunnen voorzien. Angst is namelijk een emotie waarin jouw hond reflexmatig reageert. Vaak is het voor ons onbegrijpelijk wat er gebeurt. Dit zijn honden die in de vluchtmodus kunnen schieten op momenten dat we onvoorbereid zijn. Of eventueel een uitval kunnen laten zien. Voor ons is onbekend welke socialisatie ze hebben gehad. Zijn ze door de moeder opgevoed? Hebben ze in groepsverband geleefd of alleen? Is er angst voor mannen, of kinderen, harde geluiden? Het is moeilijk ons voor te stellen waar deze honden angst voor hebben en hoeveel stress deze honden kunnen hebben na de herplaatsing. En wat deze stress met ze doet.

Ze heeft al veel hondeneigenaren met een herplaatste hond (veel adoptiehonden uit het buitenland) kunnen helpen. Ze heeft zelf 2 zwerfhonden, en als je de verschillen tussen beide honden ziet, waar de één angstig voor is en de ander juist niet, dan is het begrijpelijk dat we allemaal uitdagingen tegen kunnen komen waar we soms moeilijk hulp en begrip voor kunnen vinden.
Ze heeft zelf ervaren geen begrip en hulp te kunnen vinden voor haar beschadigde honden en zichzelf. De invloed van stress, angst en onzekerheid werd genegeerd. Daarom begrijpt ze maar al te goed hoe machteloos en gefrustreerd je je kunt voelen tijdens het begeleiden van je hond. Ze zet zich nu als ervaringsdeskundige en kennisdeskundige in op het gebied van hondengedrag, emoties bij zowel hond als baas en het gevoel van onmacht en frustratie dat bij de hondeneigenaar aanwezig kan zijn. Ze doet dit met behulp van de zes basisprincipes van Bewust Leiderschap. Lees hier meer.