Klanten

WP_20160218_12_00_20_ProIk had al eerder twee hondengedragsdeskundigen ingeschakeld en was best voorzichtig, maar Ingrid is de eerste die dit voor elkaar heeft gekregen. De Bewust Leiderschap techniek werkt echt super!

Ik heb Ingrid gebeld nadat ik over haar Bewust Leiderschap techniek had gelezen op haar website, wat me erg aansprak. Joy is een hele gevoelige hond, schrikt snel, is bang voor knallen, harde geluiden, zoals onweer en vuurwerk. Ze liep altijd aan het uiteinde van de lijn, was zeer alert buiten. Ook wilde ze alles “regelen” tussen andere honden, daardoor blafte ze snel en veel. Als een andere hond maar even te druk was dan blafte ze. Dit ging mij erg irriteren en als ik andere honden aan zag komen, dan liep de spanning bij mij al op. Dit voelde Joy natuurlijk en daardoor werd zij ook gespannen.

Ik heb het 8 weken traject over Bewust Leiderschap gevolg bij Ingrid en heb geleerd hoe belangrijk mijn rol als begeleider is voor mijn honden. Je leert een goede vertrouwensrelatie op te bouwen met je hond en gaat inzien waarom je hond zo reageert in bepaalde situaties, waardoor je je hond gaat begrijpen en veiligheid en rust kunt gaan bieden. Je gaat dezelfde taal spreken! Joy loopt nu ontspannen naast me, de lijn is in een boog. We hebben contact samen. Ze is veel minder alert op de omgeving en zodra er andere honden aankomen, lopen we rustig door zonder geblaf van Joy. Wat ik vooral heel goed ben gaan ervaren is hoe belangrijk mijn eigen rol is, vooral wat betreft rust uitstralen.

Niet alleen buiten, maar ook in huis heeft Ingrid laten zien wat je allemaal kunt doen om een vertrouwensrelatie op te bouwen met je hond door contact te maken, aanrakingen, aaien, massage, geen woorden te gebruiken maar in alle rust bezig te zijn met je hond. Het was zo mooi om te zien hoe mijn hond dit steeds prettiger ging vinden en er nu zelf om gaat vragen. Ik heb twee honden en totaal verschillend, mijn chihuahua laat al die aanrakingen en massage als een diva over zich heenkomen, die vond het gelijk al zalig. Zij had weer meer moeite met het volgen buiten, ze kon als een blok stil gaan staan omdat ze wilde snuffelen of iets anders wilde gaan doen. Nu loopt ze keurig mee, ze wil haar zin nog wel eens doordrijven maar het gaat echt super.

Door te merken dat er verandering ontstaat ga je het steeds leuker vinden en is het heerlijk om met de honden bezig te zijn, zonder dwang maar alleen door je hond te gaan begrijpen en vooral mezelf te begrijpen. Het is niet zo dat nu gelijk alle problemen waar ik tegen aan liep zijn opgelost, het kost tijd en iets wat al jaren speelt kun je niet in acht weken volledig veranderen. Maar de basis is er en de kwartjes zijn gevallen, zowel bij Joy als bij mijzelf. Ik ervaar hoe het anders kan, ik begrijp nu waar het aan ligt en ik zie Joy veranderen. Je hebt na het 8 weken traject alle handvaten in handen hoe je zelf je hond goed kunt begeleiden.

Dit programma raad ik andere mensen zeer zeker aan. Ik ga mijn honden de rust, duidelijkheid en veiligheid bieden die ze verdienen. Dank je wel Ingrid, ik mis je nu al. Het waren gave weken!

Ingrid van Bezouwen – Joy en Dottie

 

Saar (2)We hadden eerlijk gezegd best enige twijfel of we echt na 8 weken onze hond Saar in elke situatie zelf goed konden begeleiden, zoals Ingrid had gezegd, maar het is echt waar! We hebben enorm veel inzicht in lichaamstaal, gedrag en emoties gekregen en weten nu hoe we haar kunnen helpen om veiligheid en vertrouwen bij ons te vinden en meer vertrouwen in zichzelf te krijgen. Na 8 weken heb je echt alles in handen om volledig en vol vertrouwen zelf verder te kunnen.

In juli 2015 kwam Saar, een Bulgaars windhond-herdermixje van toen een half jaar oud, bij ons en onze twee katten Japie en Otje wonen. We konden kiezen uit een stuk of tien hondjes en Saar was het enige hondje dat geen contact met ons maakte. Dat hondje wilden we graag een gouden mandje bieden, al met in ons achterhoofd dat we daarbij waarschijnlijk hulp van een gedragstherapeut nodig zouden hebben.

Nadat Saar enkele maanden bij ons gewend was merkten we wel dat ze al wat vrijer was geworden, maar een echte band tussen haar en ons was er nog niet. Ook was Saar nog voor veel dingen bang; voor Japie en Otje, voor plotselinge goedbedoelde aanrakingen, voor andere honden op straat, voor ‘op straat’ in het algemeen en voor het lopen op de laminaatvloer in onze woonkamer. Saar oogde vaak niet vrolijk, maar teruggetrokken en een beetje ‘mat’.
Tijdens de gewone puppycursus merkten we dat Saar de trucjes en commando’s heel snel aanleerde, maar misten we de onderbouwing en opbouw van de oefeningen. Ook deed ze het niet voor ons en met ons, de verbinding met ons was er niet.

Op het moment dat we dachten niet echt meer vooruitgang te boeken, zagen we op Facebook langskomen dat Ingrid was begonnen met haar bedrijf iTTom en trajecten op maat aan ging bieden. Na een kijkje op haar website zagen we dat het traject ‘Bewust leiderschap’ exact aansloot bij onze hulpvraag.

Tijdens onze eerste en tweede les hadden we meteen een heel aantal eyeopeners en konden we in de kerstvakantie volop oefenen. De eerste twee weken boekten we al zoveel vooruitgang dat we er versteld van stonden. Meteen merkten we dat alles wat Ingrid uitlegde heel erg logisch was en ook goed beschreven stond in de reader die we bij iedere les kregen.
In les drie en vier gooide Saar de ‘kont tegen de krib’ en testte ze ons erg uit. We konden via Whatsapp met Ingrid contact opnemen en hadden telefonische coachsessies met haar. Dit hielp ons erg om snel antwoorden te krijgen en eventueel aanpassingen in de oefeningen te doen waar dat nodig was.

Gaandeweg het traject werd de band tussen Saar en ons beter en beter en kwam er steeds meer een vrolijk hondje tevoorschijn. Een bijkomend effect was bijvoorbeeld dat Saar en Otje ineens dikke vriendjes zijn geworden. Het aanleren van sommige dingen, zoals lekker rennen naast de fiets, gingen ineens vanzelf, want er is vertrouwen! En waar het staartje van Saar eerst 75% van alle tijd laag was, kwispelt ze nu 75% van de tijd. Waar ze eerst zo ver mogelijk bij ons vandaan wilde lopen, hangend in haar tuig, loopt ze nu naast ons, ontspannen en in connectie met ons.
We weten nu op welke manier we Saar veiligheid en rust kunnen bieden, waardoor ze een ander hondje is geworden.

Ingrid geeft op zo’n mooie en duidelijk manier uitleg en haar programma is erg mooi van opbouw. De lessen zijn een heel logisch gevolg van elkaar. Soms lazen we een nieuwe oefening aan het begin even snel door en gingen we daarna aan de slag met oefenen. Pas na een paar dagen lazen we dan alles weer opnieuw en waren de beschreven doelen eigenlijk al bereikt. Dat bewees ons dat het gewoon werkte en klopte, de opbouw van het traject bewerkstelligde keer op keer een prachtig resultaat.
We zijn heel erg blij dat Ingrid ons heeft ingewijd in het meer spreken en bewust worden van hondentaal en we gunnen alle honden en hun eigenaars de begeleiding van iTTom!

Christiaan Haverslag en Laura Beunk – Saar

 

“Trijntje heeft als ketting- en fokhond geleefd. Buiten met haar lopen was een probleem, want wat ik mij niet gerealiseerd had, is dat zij totaal geen weet heeft van onze samenleving. Zij kent het begrip auto niet, net zoals straat, fiets, brommer. Ook gezellige, leuke andere honden kent ze niet. Ik vond het niet meer leuk om haar uit te laten en ook Trijntje vond het niet meer fijn.
We hebben een begeleidingstraject bij Ingrid gevolgd, waarin ik leerde rust en vertrouwen te geven en waarin ik leerde welke rol ik heb in het leven van Trijntje, zodat ik haar nu veiligheid kan bieden”.

Marijke van Dellen en Trijntje

 

nel-visserIk heb geleerd hoe ik beter kan inspelen op situaties die voor onze hond bedreigend/onveilig zijn (angstig/aanvallend gedrag naar sommige vreemde honden, bang voor alles wat vreemd en nieuw is).

Enkele maanden geleden ben ik op zoek gegaan naar meer achtergrondinformatie over het gedrag van (getraumatiseerde) honden.
Onze hond Farah komt uit Roemenië, en veel meer over haar achtergrond weten we niet. Ze was schuw en angstig toen ze bij ons kwam. Het was duidelijk dat ze al heel wat had meegemaakt in haar leven. Maar al snel bloeide ze op bij ons op en werd ook grote vriendinnen met onze andere hond Hekkie (een 2,5 jarige gekruiste herder).

Na ruim een half jaar kwam er langzamerhand een verandering in het gedrag van Farah tijdens het uitlaten. Ze begon steeds agressiever naar sommige honden te worden, en ze heeft er zelfs een paar gebeten! Vervolgens heb ik zelf van alles geprobeerd om die aanvallendheid van haar te laten stoppen: gedoseerd los laten lopen (want aan de lijn wil ook nog wel ‘ns de opgefoktheid vergroten…..dacht ik..), oefenen met andere honden in haar nabijheid, vooral toch proberen andere honden te passeren (want oefening baart kunst….dacht ik..). Niets hielp echt. Intuïtief wist ik dat ik die kennis niet moest opdoen bij een standaard hondencursus, want dat kende ik ondertussen wel.

Na een vrijblijvend kennismakingsgesprek met Ingrid Timmermans – Hond en Baas Begeleiding wist ik zeker dat ik bij haar op de juiste plek was. Onze hele “groep” (mijn man en ik en twee honden) is in het gebeuren betrokken geweest. Het heeft effect gehad op ieder van ons.
Door het “bewust leiderschapstraject ” dat Ingrid geeft begrijp ik mijn beide honden en mezelf beter: het is een bewustwording van het gedrag en de lichaamstaal van de honden (met name in ons geval een getraumatiseerde hond zoals Farah) en van mensen.

Kernwoorden die iedere keer terugkwamen in het traject waren: het zorgen voor duidelijkheid, rust, veiligheid, vertrouwen en begrenzing. Eigenlijk onderwerpen die niet alleen van toepassing zijn op honden/dieren maar ook gelden voor mensen….
Farah’s en mijn vertrouwen is gegroeid en onze band is verstevigd. Ik ben me bewust geworden van de ruimte, begrenzing en veiligheid die ze nodig heeft om “gewoon hond” te kunnen zijn. Ze kan hierdoor meer ontspannen, ze zoekt meer uit zichzelf contact met ons en Hekkie om te spelen en aangehaald te willen worden (in plaats van continue alert te zijn op gevaar/bedreigingen uit de omgeving). Ook herstelt ze sneller van een voor haar stressvolle situatie (vreemde honden etc.).

Behalve hondengedrag en lichaamstaal van honden wordt je je tegelijkertijd (heel confronterend) ook bewust gemaakt van: “hoe kijk ik zelf naar leiderschap, wat is een goede leider, ben ik een goede leider, welke plaats heb ik eigenlijk zelf in “de groep”, wat is veiligheid/begrenzing bieden, hoe kijk ik zelf tegen veiligheid/begrenzing aan etc. ”.
Deze kennis en ervaring komt erg goed van pas in m’n werk verzorging/uitlaatservice/logeeradres/dagopvang voor honden (http://servicenel.nl/huisdieren.htm).

Dank je wel Ingrid voor je deskundige, geduldige begeleiding, die, zoals ik het heb ervaren, echt vanuit je hart komt! ‘k Heb het, naast de gesprekken, als erg fijn ervaren om met jou en onze honden “te werken”.

Nel Visser – Farah & Hekkie

 

Mack

Ingrid vertelt dat in de cursus geleerd wordt om een basis aan te leggen, zodat Mack ons als betrouwbare leiders ziet en zelf niet hoeft op te treden als beschermer. De basis die er tot nu toe was, was daar simpelweg nog niet sterk genoeg voor. Mack voelde zich niet veilig genoeg en dus creëerde hij zelf de veiligheid die hij nodig had.

Mack is bij ons gekomen toen hij ongeveer 5 maanden oud was. Hij kwam uit Roemenië en kende nog helemaal niks (qua socialiseren). Eerst zijn we met hem op puppycursus gegaan en hebben daarna een ‘gewone’ cursus gevolgd om de basis te leggen. Dit verliep goed, Mack wilde graag leren. Wel viel op hoe sensitief hij is. Een kleine twee jaar later zijn we verhuisd naar een woning buitenaf, een echte opknapper. Al vanaf dag 1 werd Mack waakser, begon te brommen naar voorbijgangers. Verbaasd waren we, maar we dachten door hem tijd en ruimte te geven om te wennen dat dit wel minder zou worden. Ondertussen zijn wij flink aan het klussen gegaan en leek Mack steeds meer zijn eigen plekje gevonden te hebben in huis. Nog wel waaks, maar niet op een vervelende/ongewenste manier.

Na ongeveer 8 maanden bleek dat er gezinsuitbreiding op komst is, ik ben zwanger van ons kind. Dit voelde Mack haarfijn aan en hij begon weer erg waaks te worden. Dit keer minder subtiel, hij viel uit naar voorbijgangers, meende te moeten bepalen wie wel en wie niet binnen mogen komen in huis en was erg beschermend, vooral naar mij toe.
Oei, wat nu dan.. opnieuw een cursus volgen? Hoe pakken we dit aan?
Via een vriendin komen we bij Ingrid terecht. Een cursus over bewust leiderschap, zou dat wat zijn? Er werd contact gelegd, en een interessegesprek is ingepland. Al tijdens het (telefonische) gesprek komt naar voren dat dit precies is waar we naar op zoek zijn.

We zijn de cursus bij Ingrid gaan volgen en hebben heel veel geleerd over wat er nodig is om voor Mack een goede leider te zijn. Dat begrenzen juist ook voor veiligheid en duidelijkheid kan zorgen. Om op een goede manier leider te zijn, zodat Mack mag leren vertrouwen op ons. Keer op keer vertaalde Ingrid tijdens de bijeenkomsten aan huis wat er gebeurde, wat Mack deed en nodig had van ons, wat we zelf deden en uitstraalden en aan signalen uitzenden, etc. Steeds met veel rust, met humor en zonder oordelen gaf ze ons advies en tips over wat we konden doen.
Een voorbeeld: Zo had ik behoorlijk moeite met de riem. Ik zag een riem als een beperking. Doordat ik nu geleerd heb er anders mee om te gaan en de riem te zien als een verbinding, ben ik in staat veel meer de verbinding met Mack aan te gaan wanneer we samen aan de riem lopen.

Als we de veranderingen zien bij Mack weten we dat we op de goede weg zitten. Hij is veel rustiger geworden, thuis als in de auto. Hij is zachter (ook vacht) en zelfs wat dikker (door de ontspanning) en valt niet meer uit naar mensen. Andere honden blijft nog een uitdaging, maar met alle handvatten die deze cursus ons heeft gegeven gaan we daar ook nog zeker meer resultaat mee krijgen. De basis die we wilden verstevigen wordt merkbaar steeds sterker en we zijn erg blij met hoe het gaat.

Frank en Marjoes Kettering & Mack

 

Dat ze bij ons bleef stond buiten kijf. Maar…we moesten wel iemand zoeken die ons kon helpen met de juiste aanpak. We hadden al gemerkt dat een strenge benadering het tegenovergestelde zou gaan betekenen. Dat was iets wat we zeker niet wilden.

In Mei 2016 moesten we onze boxer van 13 ½ jaar toch nog onverwacht in laten slapen. Verdrietig, maar we troostten ons met de gedachte dat we al die jaren plezier met elkaar hadden gehad! We waren vastbesloten om geen nieuwe hond meer te nemen. Dit was onze derde en laatste boxer! Uiteindelijk kwamen we al een beetje op leeftijd en om weer een boxerpup op te voeden, was een beetje teveel van het goede vonden we.

Nog geen maand later vonden we het maar stil in huis en……het bleef ook zo netjes! We misten ook de wandelingen naar het bos en het sociale contact! Nee, dit paste niet bij ons. We vroegen de fokker van onze twee laatste boxers of ze eens uit wilde kijken naar een boxer die een nieuw huis zocht. Zij was toch meer thuis in de “boxerwereld”en kon beter het kaf van het koren scheiden. Ze vond een teefje van 3 ½ jaar die door haar fokker terug gekocht was om mogelijk nog een nestje met haar te fokken. Door omstandigheden ging dat niet door en zo belandde onze Lies nog 3 mnd. in de kennel. Na 3 reuen moesten we even wennen aan een teefje maar dat was voor ons geen reden om geen contact op te nemen. Niet veel later waren we in Brabant om kennis te maken met onze “ nieuwe” huisgenoot.

Misschien hadden evt. andere nieuwe baasjes dit ongeleide projectiel niet mee naar huis genomen, maar wij zagen een ontzettend lieve, enthousiaste en aanhankelijke hond. We namen haar mee.
Een hond uit de opvang heeft altijd een verleden en als nieuwe baas weet je daar niets tot weinig van. Zo ontdekten we ook haar “rare” streken. Gewoon uitlaten kon bijna niet want ze sjorde ons bijna finaal de straat over. Bij de kleinste “ trigger “ kreeg ze het zomaar in haar hoofd om wild en lelijk in je broekspijp te gaan hangen of je jas kapot te scheuren! En…dat was zeker geen spielerei!! Het leek meer op het trainen met een pakwerker! Als er visite kwam moesten we haar echt apart zetten, anders kon de visite nergens gaan zitten zonder haar uitbundige opdringerigheid. Nu zijn boxers van nature erg enthousiaste honden en hebben we al 35 jaar ervaring met ze, toch zat er op deze geen “stopknop”.

Via de fokster van Lies kregen wij het mailadres van Ingrid. We namen contact met haar op. Toevallig woonde ze niet eens zo heel ver bij ons vandaan. Na korte tijd kwam ze bij ons thuis en maakte kennis met Lies. Ze schatte de situatie in en luisterde goed naar onze wensen. Die waren niet extreem en bij een pup goed aan te leren, maar dit was een ander verhaal! Lies was behoorlijk onzeker en vond dat zij overal de leiding in moest nemen. Haar gedrag zou veranderen als ze zich veilig bij ons zou voelen. Dat zou zeker gaan gebeuren maar zou ook veel tijd gaan vergen. En… wij moesten natuurlijk ook consequent blijven! Daar hadden we geen moeite mee.

Nu zijn we bijna 7 mnd. later. Lies is inmiddels gesteriliseerd en ontpopt zich tot een normale opgevoede hond! De visite kan na even begroet te zijn gewoon gaan zitten en in het bos kan ze zomaar een eindje los met je meewandelen. Het aan de lijn trekken is tot een minimum beperkt. Ja, zomaar ineens in een greppel duiken omdat je dacht daar een muis te ruiken, hoort er wat ons betreft bij. Het blijft een nieuwsgierige, speelse boxer! Ze zal best af en toe eens een terugval krijgen, maar we zijn blij dat we de hulp van Ingrid hebben ingeroepen. De aanwijzingen die we van haar kregen hadden we zelf nooit kunnen bedenken, maar hebben voor Lies geweldig gewerkt. Wat we eigenlijk al in het begin zagen….het is een scheet van een hond. We hopen dat we nog lang plezier van haar mogen hebben! Ingrid, dank je wel!

Hans en Marion Moerland & Lies

 

Anita en PebblesWat mij het meest aansprak aan het traject wat Ingrid geeft is dat het persoonlijk gericht is op mij en mijn hond.

Pebbles, mijn hond, komt uit het buitenland. Ik ervaarde onzekerheid en angst bij Pebbles. Hij ging blaffen naar mensen als hij schrok van die mensen, hij blafte naar honden als hij aan de lijn liep en kon dan ook behoorlijk uitvallen naar andere honden, reu of teef maakte niet uit.

Elke hond en eigenaar zijn weer anders en met de begeleiding die Ingrid geeft wordt er specifiek op de relatie en problemen van hond en eigenaar ingegaan. Ook ga je stap voor stap te werk en is de opbouw in het traject erg goed. Je krijgt duidelijke oefeningen en elke keer word je bewust gemaakt van wat er gebeurt, wat je hond laat zien en wat jij zelf kunt doen om voor rust en veiligheid en goede begeleiding te zorgen.

Ik heb veel meer begrip gekregen voor Pebbles, ik begrijp nu de lichaamstaal van hem, ook de subtiele signalen, waardoor je uiteindelijk ook zelf veel meer rust hebt. Je kunt vervelende situaties nu voorkomen en je hond veiligheid en zekerheid bieden.

Ingrid heeft altijd een luisterend oor, ongelooflijk veel kennis en kunde en geeft echt advies op maat.
Ik zou dit programma zeker aan anderen aanraden, omdat het zo op de hond en eigenaar is afgestemd en je werkt aan de problemen die je op dat moment ervaart met jouw hond.

Anita Voskamp – Pebbles

 

Beer en RuudBeer en MargotWij hebben veel meer vertrouwen in hem en hij in ons. Dit is duidelijk merkbaar in zijn reageren.

We hebben Beer als herplaatser in huis genomen. Het is een hele fijne hond, maar we kwamen er wel achter dat hij buiten erg slecht gesocialiseerd was. Hij was overal alert op, vooral paarden, koeien en andere honden hadden zijn interesse en je kon dan geen contact met hem maken. Hij trok je voorwaarts en als we dat niet toelieten, begon hij te piepen of te blaffen. Op zulke moment leek het net alsof hij oordoppen in had en kregen we met geen mogelijkheid zijn aandacht.
Hij was buiten ook erg onrustig en hij kon maar heel even naast en bij ons lopen, dan was zijn aandacht al weer op zijn omgeving gericht. Binnen kon hij erg hard en dwingend tegen je opspringen en dat kon hij best even volhouden.

Beer is nu veel rustiger geworden dan voorheen. Binnenshuis springt hij nauwelijks nog tegen mensen op. Alleen na een langere periode van alleen geweest te zijn wil hij dat uit enthousiasme wel eens doen. Buitenshuis trekt hij niet tot nauwelijks meer aan de riem en kun je heerlijk met hem wandelen. Het volgen gaat redelijk tot goed en dat is een hele prettige ervaring. Tevens krijgen we hem nu makkelijker uit zijn focus/fixatie en hebben we hierdoor weer sneller contact met hem.

Wat we een heel belangrijk resultaat vinden van het traject dat we bij Ingrid gevolgd hebben is dat wij nu zijn signalen veel beter begrijpen, waardoor hij ook veel meer aandacht voor ons heeft, omdat we dezelfde taal nu spreken en elkaar begrijpen. Wij mogen onze geur mengen met zijn geur (mogen hem overal aanraken/aaien) en hij accepteert alles heel ontspannen. Hierdoor is het vertrouwen en onze samenwerking enorm verbeterd.

In de loop van de weken hebben we gaandeweg inzicht gekregen in de manier van doen/denken van Beer en hoe we hierop kunnen acteren. We hebben verschillende manieren geleerd waarop we contact kunnen maken met Beer. Ook de omgang van Ingrid met ons en met Beer en het kennisniveau van Ingrid en de manier waarop ze dit over heeft kunnen brengen, hebben we als zeer prettig ervaren.

Eigenlijk was het gehele traject erg leuk en belangrijk voor ons om mee te maken. Vooral ook het punt dat Ingrid gezegd heeft, hij zal vast nog weer een periode hebben dat hij je weer erg uit gaat proberen. En je dit ook hebt zien gebeuren, en dat je hem daarna er ook weer aan over ziet geven, dat hij weer met ons gaat samenwerken. Geweldig.

We raden dit traject absoluut iedereen aan. Wij zijn via Laura Beunk bij iTTom uitgekomen en op basis daarvan zijn we op de website gaan lezen, onder andere over de Bewust Leiderschap Techniek. Gaandeweg werden we steeds enthousiaster en kregen we echt het gevoel dat dit hetgeen was wat wij zochten.

Dus zit je met je handen in het haar en wil je een betere band/connectie met je hond opbouwen, gewoon doen en neem contact op met Ingrid!

Het is een hele prettige samenwerking geweest, regelmatig hebben we met vragen gezeten en hierop werd dan zeer snel gereageerd. Zelfs na de evaluatie heeft Ingrid te kennen gegeven om open te staan voor extra sessies op aanvraag als er specifieke zaken zijn waar we zouden willen dat ze met ons mee kan kijken. Gewoon top!

Ruud Geerdink, Margot van Vliet en Beer

 

Zilora en LuxIk was meteen overtuigd, vooral door de manier van werken met de principes van de Bewust Leiderschap techniek. Het bij 0 beginnen en dan het stapsgewijs rustig opbouwen van het leerproces via verbinding en samenwerking. Vooral het vele doen met non-verbale communicatie en aanrakingen en dus op een zachte, rustige en geleidelijke manier samen leren, maakten dat we het 8-weken traject met beide handen/poten aan hebben gegrepen.

Lux is een super lieve en aanhankelijke teef van nu bijna een jaar. Ze moest even wennen, maar naar een paar dagen bij ons was ze kind aan huis. We zijn, na advies van een goed aangeschreven hondenschool, daar al vroeg begonnen met de puppycursus en daarop volgende cursussen. Ze deed het best goed, maar het was naar ons gevoel niet de goede werkwijze en ze kreeg er sowieso niet de aandacht die nodig was.

Dat bleek wel toen door haar 1e loopsheid de hormonen enorm gingen opspelen en ze in de puberteit kwam. Lux werd ineens een totaal andere hond. Ze werd in huis ontzettend waaks, naar alles wat voorbij liep moest geblaft en gegromd worden. Ook tijdens het uitlaten op straat was ze niet meer te houden. Ze trok ontzettend aan de riem, blafte, gromde en ging helemaal los tegen alle honden die ook maar een beetje in het zicht waren.

Lux en BentleyIk was de wanhoop behoorlijk nabij, want de frustratie en onzekerheid werden bij mij ook steeds groter. Totdat ik een berichtje langs zag komen van iTTom op facebook. Ik voelde me door de dingen die Ingrid beschreef, de problemen die je kan hebben met een hond en de ervaringen van andere mensen, al heel erg begrepen en besloot een gesprek aan te gaan. Ik was meteen overtuigd.

Lux pakte het eigenlijk vanaf het begin erg goed op. Ze had al snel in de gaten dat ze naast ons kon lopen en niet meer hoefde te trekken als we de samenwerking aangingen. En dat het uitvallen tegen andere honden niet meer echt nodig was, omdat ze zich steeds veiliger ging voelen naast ons.

Maar ze zit natuurlijk wel in de puberteit en dat samen met alle hormonen en haar pittige karakter maakte het soms wel lastig als ze totaal haar eigen ding weer ging doen. Maar na veel oefenen, doorgaan en vooral door de manier van aanpak leert niet alleen de hond, maar vooral ook de baas hoe je bepaalde situaties beter aan kunt pakken en hoe je vanuit samenwerking veel kunt bereiken. Hoe je als baas zelf rustig moet blijven en hoe je de leiding kunt nemen in lastige situaties, zodat de hond zich veilig voelt!

Het traject is voor ons nu afgerond en ik kijk terug op een ontzettend leerzame tijd voor de hond, maar vooral ook voor mijzelf!
Ik weet nu hoe ik zelf rustig moet blijven en de touwtjes in handen kan houden. Mede hierdoor is Lux ook zoveel veranderd. Ze is geen angstige hond meer die uitvalt tegen iedere hond in de buurt. Ze is veel zelfverzekerder, we hebben verbinding en ze loopt netjes naast me en aanvaard mijn leiderschap. Ze is veel rustiger zowel in huis als tijdens het uitlaten en je kunt zien dat ze veel meer geniet!

Kortom ik ben zo ontzettend blij dat we deze kans aan hebben gegrepen. En dat we met de hulp en rust van Ingrid een steeds stabielere hond naast ons hebben waar we trots op zijn. En dat Lux net als ons weer heel erg kan genieten. Heel erg bedankt Ingrid voor de geweldige, persoonlijke begeleiding en alle tijd die je in ons gestoken hebt! Dit neemt niemand ons meer af!

Zilora Leestemaker Scholten, Sven Leestemaker en Lux

 

CarolineIngrid heeft mij goed bruikbare handvaten gegeven waar ik mee uit de voeten kan. Ik merk dat het werkt, dus we blijven er mee bezig, we blijven oefenen en ik heb er vertrouwen in dat ik op deze manier een betere baas voor Kiiro kan zijn waardoor hij zich zekerder en veiliger voelt.

Via een vriendin kwam ik op eerst op de facebook pagina en later op de site terecht van Ingrid of te wel iTTom – Hond en Baas Begeleiding. Wat ik las vond ik interessant. Alles benaderen vanuit de hond. Wat heeft de hond nodig……

Op de facebookpagina van Ingrid stond een enquête die ingevuld kon worden en dat deed ik. Vervolgens had ik een telefonisch consult met Ingrid. Het was een erg prettig gesprek en ik raakte nog meer geïnteresseerd.

Ik heb twee ruwharige dwergteckels (Sarí en Kiiro) allebei vanaf pup bij mij. Ik heb geen grote problemen met ze maar met Kiiro waren er nog wel wat dingen waar ik nog graag aan wilde werken. Ik koos ervoor om een masterclass te doen. Wat me daar ook erg in aansprak is dat Ingrid bij je thuis komt, en dus de hond en baas in de eigen omgeving ziet.

De theorie van een onzekere/angstige hond niet corrigeren kende ik maar wat doe je dan wel? Kiiro blaft veel, reageert op geluiden die hij wel hoort maar niet ziet. Oortjes plat en schichtig om zich heen kijken. Hij voelt zich niet fijn…. Maar ja hoe los je dat op? Je gaat toch corrigeren vertellen dat hij stil moet zijn, maar resultaat geeft het niet. Buiten altijd aan het eind van zijn flexlijn lopen, weinig aandacht voor mij en ook weer veel blaffen.

Toen de masterclass. Eerst binnen in huis. Van alles door gesproken en ondertussen observeerde Ingrid Kiiro. Vervolgens binnen een aantal oefeningen gedaan. Besproken dat wanneer Kiiro blaft ik er voor hem ga “zijn”. Niet door hem verbaal te corrigeren, maar door hem aan te raken. Niet zoals aaien maar mijn hand op zijn rug leggen.

Toen naar buiten, Kiiro niet meer aan de flexlijn maar korte lijn en gewoon “samen gaan lopen”, niet reageren wanneer hij blaft en ook niet wanneer hij eigenlijk wel naar links of naar rechts wil. Al snel begon Kiiro beter op te letten op wat ik deed en kregen we verbinding tijdens het lopen. Natuurlijk heeft hij ook momenten dat hij “vrij” krijgt, in zijn geval vanwege zijn jachtinstinctvrij aan de flexlijn. Tijd om even lekker te snuffelen is ook belangrijk.

Als ik hem buiten wilde aanraken, of aaien, was hij daar snel klaar mee. Hij liep dan al gauw weer weg, bezig met alles om hem heen. We zijn nu een week verder en ik merk duidelijk verschil. Het is een kwestie van doorzetten. Hij staat niet altijd naast me wanneer hij buiten begint met blaffen, dus mond houden, naar hem toe lopen en er voor hem “zijn”, veiligheid bieden. Ook wanneer je moe bent of net even lekker zit, heel consequent zijn iedere keer weer.

En het werkt. Kiiro wordt stil wanneer ik mijn hand op zijn rug leg en gister merkte ik voor het eerst dat hij al stopte met blaffen op het moment dat ik naar hem toe liep nog voor ik hem aangeraakt had. Het buiten lopen gaat steeds beter. Er zijn soms al momenten dat hij vrij krijgt, maar er dan zelf voor kiest om naast mij te blijven lopen.

Ik kan iedereen deze masterclass aanraden ook wanneer je geen grote problemen hebt, het is een bewustwording, een inzicht wat je in omgang met honden altijd kan gebruiken en toepassen!

Caroline Overvoorde, Kiiro & Sarí

 

IMG-20160204-WA0025-1Ik vond wat er verteld werd over de geurentaal erg interessant en ik begreep toen ook meteen waarom mijn honden soms bepaald gedrag vertonen, dit alles heeft dus met geuren te maken. Door aan deze workshop meegedaan te hebben merkte ik na een dag al verschil bij Djenny, we zijn er nog niet, maar ik heb er alle vertrouwen in.

Ik heb deel genomen aan de workshop van Ingrid. Ik heb een roedel van vier buitenlandse honden en heb Djenny meegenomen naar de workshop. Djenny is een Roemeense hond en heeft in haar korte leventje al behoorlijk wat meegemaakt. Wij hebben Djenny overgenomen van een Nederlands gezin waar ze geadopteerd was, maar het helaas helemaal bergafwaarts ging.
Djenny vindt alles wat ze niet kent eng en dit zorgt voor veel spanning bij haar.

Ik heb de workshop als heel positief ervaren, het was ontspannen en erg leerzaam. Er werd erg veel tijd voor iedereen genomen en ook keken we mee met de andere deelnemers en bij een oefening werd er gevraagd “wat zie je”? “Voelt de hond zich prettig, of juist niet?” Ook hier kon je weer veel van leren, door bewust te kijken en te observeren.

Ingrid is een hele fijne, rustige begeleidster met veel inzicht en gevoel voor de honden en een workshop volgen is een echte aanrader. Ondanks mijn eigen ervaringen met het opvangen van buitenlandse honden (al meer dan 10 jaar) heb ik toch nieuwe dingen geleerd en kijk ik nu bewuster naar mijn honden om ze nog beter te begrijpen.

Stephanie Piek – Djenny, Lise, Lena, Yasmijn

 

RedWat we die dag geleerd hebben is hoe we Red binnen en buiten rust en veiligheid kunnen geven, hem kunnen laten voelen dat wij betrouwbare leiders zijn, dat hij ook buiten kan genieten van zijn nieuwe leven en vooral hoe wij een band met hem kunnen creëren.

Ingrid is bij ons op bezoek geweest om een masterclass over Bewust Leiderschap te geven. Wij hebben 2 honden, Ivy en Red. Ivy hebben wij vanaf dat zij een pup was, Red vonden wij rond september 2015 via een stichting, waarna we beide gelijk al gek op hem waren. Red komt uit Roemenië en is in eerste instantie bij een ander gezin in Nederland geplaatst en later via de stichting bij ons gekomen. Red is buiten voor alles op zijn hoede, op ieder vreemd geluid of vreemde beweging kan hij reageren. Binnen is hij totaal anders, relaxed, heeft aandacht voor ons en reageert hij niet snel op vreemde geluiden. We wilden de band tussen ons en Red verbeteren, daarvoor hebben we Ingrid ingeschakeld.

Wij vonden de masterclass erg leerzaam, we hebben die dag heel veel geleerd over Red zijn gedrag maar ook over onszelf. We zijn begonnen met de theorie, hier hebben we erg veel van opgestoken. Na de theorie zijn we naar buiten gegaan om in de praktijk aan de slag te gaan. We hebben o.a. een oefening gedaan waarbij we zonder verbale communicatie, maar alleen via lichaamstaal samen met Red gingen lopen (volgen). Toen we de oefening door hadden zagen we het verschil bij Red, hij werd rustiger, ging meer ontspannen, je voelde de band tussen baas en hond. Op sommige momenten keek hij zelfs naar ons tijdens het wandelen, dat maakten we bijna nooit mee!

We merken dat de band tussen ons en Red steeds beter wordt. Het kost veel tijd en energie om die band op te bouwen en hem het gevoel van veiligheid, rust en vertrouwen te geven. De masterclass van Ingrid heeft ons enorm veel geholpen in onze toekomst met Red, we zien de band groeien en dat is geweldig. Ingrid is een enthousiaste vrouw die honden begrijpt en graag haar kennis en kunde deelt met haar cliënten. Bedankt voor alles Ingrid!

Don van Thiel, Kayleigh Lijzenga – Ivy en Red

 

Trijntje