Begeleiding

P1020156-aEen hond spreekt onze taal niet, een hond communiceert grotendeels via geurentaal en lichaamstaal. Voor de hond is het vaak volkomen onduidelijk wat wij als ‘gewenst gedrag’ van hem willen zien. Zodra je begeleid gaat worden door Ingrid, ga je o.a. de intenties van je hond leren begrijpen en je gaat het gedrag begrijpen wat jouw hond in zijn eigen taal laat zien. Je leert begrijpen wat de hond je probeert duidelijk te maken en ook leer je antwoorden te geven die voor jouw hond duidelijk zijn.

Kortweg: je krijgt inzicht in het gedrag van de hond en je gaat ervaren hoe je de hond begeleiding kunt geven die jouw hond nodig heeft om rust en veiligheid te ervaren, omdat jullie elkaar begrijpen. Het gaat om het (nog verder) opbouwen van de vertrouwensrelatie, de basis tussen jou en je hond, en jullie wederzijds welzijn staat daarbij bovenaan.

De rol en houding van de begeleider is van belang voor het gedrag van de hond (of honden) en heeft invloed op wat een hond laat zien tijdens bepaalde situaties. Op het moment dat jij als begeleider begrijpt waarom jouw hond zo doet en dit door je eigen houding en gedrag goed kunt begeleiden, ontstaat er een samenwerking tussen jullie beide vanuit begrip en vertrouwen, waardoor er voor de hond rust, duidelijkheid en veiligheid wordt ervaren.
Elke hond heeft een eigen karakter, manier waarop hij/zij met situaties omgaat. De ene hond kan makkelijker met stress omgaan dan een andere hond. Hier kijkt Ingrid naar, speelt ze op in, is begrip voor en geeft ze advies in. Er is geen standaard training voor honden, omdat elke hond anders reageert, een eigen persoonlijkheid heeft, misschien een trauma heeft opgelopen, als zwerfhond heeft geleefd (eigen baas was) of een andere reden. Wel is er een basisopvoeding voor honden, een stabiele, duidelijke en rustige manier van omgaan met je hond, waarin de basis wordt gelegd en van waaruit jullie specifiek gaan kijken wat jouw hond en jij nodig hebben om rust en veiligheid te ervaren, in elke situatie.

Elke situatie is anders en elke combinatie hond – eigenaar is uniek, de begeleiding is daarop afgestemd, gericht op jou en je hond en de omstandigheden. Het is altijd maatwerk en zodoende zeer resultaatgericht. Het gaat om het geheel, jullie beide persoonlijkheden en mogelijkheden, zowel fysiek, mentaal als psychisch, om het maximale uit de samenwerking en relatie te krijgen.

Ingrid werkt vanuit rust en respect, dit houdt in dat ze jouw grenzen én die van de hond respecteert. Ze werkt samen met de hond en er is kalmte en duidelijkheid in hetgeen ze doet, met zo min mogelijk woorden. Ze gaat jou als eigenaar begeleiden, in elke situatie die belangrijk is, om zo direct in de praktijk te ervaren wat er gebeurt en hoe jouw hond er op reageert. Je gaat leren mee te werken met de instincten van de hond en antwoord te geven in voor de hond begrijpelijke taal. En je weet na de begeleiding zelf hoe en wanneer je jouw hond op z’n gemak kunt stellen en welke verantwoordelijkheid je hem kunt geven zonder dat hij onrustig, onzeker of onbetrouwbaar wordt. Ze maakt hierbij gebruik van de basisprincipes van Bewust Leiderschap, klik hier voor meer informatie.

Resultaat is een geweldige band met je hond en een hond die zonder dwang goed naar je luistert, omdat jij zijn veilige haven bent en hij je vertrouwt!

Door het beter gaan begrijpen van je hond (waarom doet hij dit?) kan je enorme resultaten behalen. Dit geldt zowel bij reeds bestaande uitdagingen als bij het kunnen voorkomen van uitdagingen!
Het is een krachtig leerproces voor jou én voor jouw hond!

Wil je weten wat een begeleidingstraject voor jou in kan houden?

Lees er hier alles over!